Waarom suikervrij?

Suikervrij eten is absoluut niet de makkelijkste tip, maar wel de tip waar je op de lange termijn groot resultaat mee behaalt voor je gezondheid.

Enkele voordelen:
– je krijgt meer energie
– minder eetbuien
– het is goed voor je huid en haar
– je voelt je de hele dag door fitter
– je valt er hoogstwaarschijnlijk van af
– je hebt minder last van kleine kwaaltjes (hoofdpijn, PMS e.d.)

Suiker is ontzettend slecht voor onze gezondheid, toch eten wij er tegenwoordig veel van, veel meer dan we denken. Ik at zelf ook regelmatig koekjes en high tea lekkernijen terwijl ik wist dat het niet zo gezond was, maar wat ik niet wist is dat het ook in grote hoeveelheden verwerkt zit in alle bewerkte producten die je in de supermarkt kunt vinden, van vleeswaren tot brood aan toe. Veel mensen denken daarom dat ze heel gezond eten, op een koekje of lekkernij na, totdat ze de etiketten gaan lezen van de producten die in hun keukenkastjes staan. Volgens de aflevering van ‘Koppen’ krijgen we ongemerkt zelfs tot 45 kg suiker per persoon per jaar binnen.

Zie deze aflevering van ‘Koppen’ over suiker (17 min.)

Van die 45 kg per jaar komen we niet alleen veel aan, zelfs als je goed op gewicht bent is suiker ontzettend slecht voor ons lichaam. Eén van de filmpjes die mij volledig hebben overtuigd van het suikervrij eten is onderstaand filmpje (engelstalig).

Voor iedereen die nog meer achtergrondinformatie wil raad ik het filmpje aan van arts en wetenschapper Robert Lustig. (90 min.)
Leuk feitje; Robert Lustig was 8 mei 2015 te gast bij Humberto Tan RTL Late Night, om een minicollege te geven over de gevaren van suiker voor het Nederlandse publiek.

Ok! Je weet nu waarom je suikervrij wilt eten. Maar hoe pak je dat aan?

Stap 1: Leer suiker herkennen!

Er zijn heel veel namen voor suiker die je kunt vinden op de verpakking van producten. De meest gebruikte namen zijn:
– fructose (zoals uitgelegd in bovenstaand filmpje is dit ook de schadelijkste)
– glucose
– sucrose
– alle andere ingrediënten die eindigen op ‘ose’
– maltodextrine
– alles waar ‘stroop’, ‘siroop’, ‘honing’, ‘nectar’ of ‘suiker’ achter staat

Stap 2: Lees de verpakkingen van alle producten die je koopt, weet wat je eet.

Koop geen producten waar ingrediënten in zitten die eindigen op: -ose, -stroop,  of -suiker. Kijk bij de opsomming van de ingrediënten van het product. Op de pagina etiketten lezen leg ik uit hoe je dit precies doet.

Stap 3: Kook, eet en drink suikervrij.

Alle recepten op deze site zijn vrij van geraffineerde suiker. In natuurlijke voeding zoals fruit zit uiteraard ook suiker, maar omdat je dat eet met de vezels van het fruit wordt dit beter opgenomen in je lichaam en heeft dit minder invloed op je bloedsuikerspiegel. Suikers in groente en fruit zijn dus prima. Pas echter wel op met fruitsap, omdat hier vrijwel geen vezels in zitten schiet je bloedsuiker alsnog razendsnel omhoog. Eet daarom liever de hele vrucht of combineer het sap met iets vets, zoals noten of een avocado, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

Stap 4: Ervaar wat suikervrij eten met jouw lichaam doet.

Heel belangrijk bij alles wat je in je dieet aanpast; ervaar wat het doet met jouw lichaam. Ieder lichaam is anders, iedereen reageert anders. Bepaal voor jezelf waar jij je goed bij voelt. Het is bij suikervrij eten heel normaal dat je je de eerste dagen niet goed voelt, je krijgt bijvoorbeeld veel last van hoofdpijn. Dit komt omdat je moet afkicken van de suiker. Houd dus even vol.
Als je de overstap gaat maken naar een suikervrij dieet, vervang de producten met suiker dan absoluut niet voor light- en magere varianten. Deze zijn tevens erg schadelijk, zo niet schadelijker voor de gezondheid vanwege (zoet)stoffen als aspartaam, maar dat is weer een heel ander verhaal. Blijf zo dicht mogelijk bij de natuur en eet/drink alleen volle onbewerkte producten.

Bonus stap 5: Eet minder koolhydraten.

Koolhydraten hebben we nodig, maar de valkuil is dat we er vaak teveel van eten. Koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel schommelen, eet daarom in ieder geval altijd volkoren producten, die verteren langzamer waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Probeer daarnaast ook eens wat minder koolhydraten te eten en ervaar wat dat met je lijf doet.

Deel deze pagina op:
Facebookpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *