Etiketten lezen

Het lezen van etiketten is ontzettend belangrijk als je gezonder wilt gaan eten. In vrijwel alle kant- en klaar producten zitten toevoegingen, dit varieert van verschillende soorten suiker, tot gluten, melk, en e-nummers waarvan de gevolgen op lange termijn erg vervelend kunnen zijn. Door al die kant- en klaarproducten krijg je ongemerkt bergen suiker, zout en andere toevoegingen binnen. Het is daarom sterk aan te raden alle etiketten te lezen, zo weet je wat je binnen krijgt en kun je bewuste keuzes maken. Hier volgen een aantal tips hoe je dit aan kan pakken.

1. Bekijk en lees alle verpakkingen van alle producten die je koopt

Ja, dit kost de eerste keren meer tijd, maar door alle verpakkingen te lezen wordt je je bewust van alle toevoegingen en kan je voor jezelf beslissen of je deze toevoegingen wilt mijden, meer informatie wilt opzoeken over bepaalde toevoegingen of van sommige producten accepteert dat er bepaalde stoffen in zitten.

2. Lees de ingrediëntenlijst

Bij het lezen van het etiket is de ingrediëntenlijst heel belangrijk. Veel mensen kijken naar de tabel waar je kunt vinden hoeveel suiker er bijvoorbeeld in een product zitten. Nadeel kan zijn dat je dan nog steeds niet weet wat voor suikers het zijn. Dit kunnen natuurlijke suikers zijn, die van nature in het product zitten, maar het kunnen net zo goed geraffineerde suikers zijn (die kan je beter mijden).
Het meest gebruikte ingrediënt staat altijd vooraan, het minst gebruikte achteraan, dus als het eerste ingrediënt ‘tomaten’ is, zitten er vooral tomaten in het product.

3. Bepaal welke ingrediënten voor jou ongewenst zijn

Er zijn een heleboel e-nummers en andere toevoegingen. Bepaal voor jezelf welke toevoegingen jij wilt mijden. Hieronder volgen een aantal ingrediënten waar de afgelopen jaren veel over te doen is in de media en op internet.

E621 = MSG
Dit wordt ook wel Monosodium Glutamaat (MSG) of ve-tsin genoemd. Het wordt gebruikt als smaakversterker in ontzettend veel bewerkte, vooral hartige producten zoals: chips, sauzen, bouillon, soep, bier, vleeswaren, diepvriesmaaltijden en kruidenmengsels.
Het lastige van MSG is dat het onder een heleboel verschillende namen op de ingrediëntenlijst kan staan.

Meest voorkomende namen: natuurlijk aroma, gist (extract), glutamaat, bouillon, caseïne, maar ook producten waar gluten in zitten bevatten vaak MSG.

Er wordt beweerd dat je door het eten van producten met MSG trek blijft houden en dus door blijft eten. Ook wordt het in verband gebracht met overgewicht en een heleboel lichamelijke en geestelijke klachten. Uiteraard zijn er ook een hoop geluiden die zeggen dat MSG onschadelijk is. Op internet staan ontzettend veel filmpjes/documentaires over MSG. Wil je meer weten, dan raad ik je aan zelf op onderzoek uit te gaan op internet en voor jezelf te beslissen of je MSG in je dieet toelaat. Ik kies er zelf voor dit ingrediënt te vermijden.

E951 = aspartaam
Voor aspartaam geldt hetzelfde als E621/MSG. Ook hier zijn veel filmpjes/documentaires over te vinden, met veel voor- en tegenstanders. Het wordt net als MSG in verband gebracht met o.a. overgewicht en zou vooral op de lange termijn erg schadelijk zijn.
Aspartaam zit vooral in light producten. Omdat light producten bewerkt worden, zodat ze minder vet of suiker bevatten, is het sowieso minder natuurlijk dan volle producten. Volle kwark bijvoorbeeld is natuurlijk (tenzij er vanalles aan wordt toegevoegd om de smaak aantrekkelijker te maken) en daarom voor mij ook een logische keuze. Daarnaast zit je van een vol product sneller vol en blijf je langer verzadigd. Een light product bevat vaak ‘loze’ calorieën waardoor je eerder geneigd bent door te eten. Ik kies er dus ook voor dit ingrediënt te vermijden en geen lightproducten te eten/drinken.

Suiker
Hier heb ik eerder een stuk over geschreven, ‘waarom suikervrij?’. Suiker staat onder heel veel verschillende namen op etiketten.
Let op namen als:
– maltodextrine
– alles waar ‘stroop’, ‘siroop’, ‘honing’, ‘nectar’ of ‘suiker’ achter staat
– glucose
– fructose
– sucrose
– alle andere ingrediënten die eindigen op ‘ose’.

Gluten en melk
Op het etiket staat tegenwoordig een logo als het product glutenvrij en/of melkvrij is.
000855124_002_melkvrij-glutenvrij2Dit wil niet automatisch zeggen dat het product gezond is, kijk ook altijd nog even op de ingrediëntenlijst voor de andere ingrediënten.
Ik merk zelf bijvoorbeeld dat het soms beter is iets te eten waar tarwe in zit, omdat de glutenvrije versie van hetzelfde product veel meer ongezonde toevoegingen heeft. Ik eet dan liever, bij uitzondering, iets waar tarwe in zit.

Conclusie:
Uiteraard zijn er nog een heleboel andere toevoegingen die ook niet gewenst zijn voor een gezond voedingspatroon. Het makkelijkst vind ik het zelf om in ieder geval bovenstaande ingrediënten te mijden en verder alleen kant- en klare producten te kopen waar zo min mogelijk aan is toegevoegd. Voor veel mensen werkt de volgende regel goed: Koop alleen producten waar 5 of minder ingrediënten in zitten. Dan is de kans dat er schadelijke toevoegingen in zitten namelijk een stuk kleiner.

Heel veel succes met het vinden van jouw weg in de wereld van de bewerkte voeding. Houd het vooral leuk, maak er bijvoorbeeld een sport van producten te vinden die je wél wilt kopen i.p.v. balen van de producten die je niet wilt kopen. Er blijft namelijk nog best wat over om uit te kiezen, vooral in natuurwinkels.

Deel deze pagina op:
Facebookpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *