Tips

Starten met een nieuwe gezonde eetgewoonte? Dit kan soms lastig zijn. Hieronder vind je 10 gezonde tips om je op weg te helpen.

Het gaat niet lukken om al deze tips tegelijk toe te passen, begin daarom met de tip die je het meest aanspreekt. Probeer de tip uit en stel jezelf daarbij een haalbaar doel.
Bijvoorbeeld: Ik drink de komende 3 weken nadat ik opgestaan ben een groot glas water. Voelt dit als een gewoonte? Ga dan een stapje verder. “Ik drink de komende 3 weken elke dag 2 glazen water”.
Succes!

10 GEZONDE TIPS:

  1. Eet en drink suikervrij.
    Lees hier alles over op de pagina Waarom suikervrij?
  2. Drink alleen water en (groene- of kruiden-) thee zonder suiker.
    Varieer met de kruidenthee.
  3. Eet zoveel mogelijk groente en regelmatig fruit.
    Alleen ’s avonds groente eten is lang niet genoeg. Eet daarom ook bij je ontbijt, lunch en tussendoor groente en fruit. Streef naar minimaal 400 gram per dag per persoon, waarvan de helft liefst groene bladgroente. Maak voor de lunch bijvoorbeeld een lekkere salade, eet een restje van de vorige avond of maak een roerei met groente. Denk bij tussendoortjes aan noten, zaden, komkommer, cherrytomaten, worteltjes, bleekselderij, (Lekker om te dippen in hummus.) of maak een groene smoothie.
  4. Bak en braad in extra vierge kokosolie.
    Kokosolie kan tot een hoge temperatuur verhit worden, zonder dat er schadelijke stoffen vrij komen. Extra vierge olijfolie is ook gezond, maar dan vooral onverhit.
  5. Gebruik grasgevoerde ongezouten roomboter in plaats van margarine.
    (bewaar in een botervloot zodat het direct smeerbaar is)
    Wist je dat margarine maar 1 molecuul verwijderd is van plastic? En eigenlijk grijs is? De gele kleur wordt kunstmatig nagemaakt. Roomboter is een natuurlijk product en nog veel lekkerder ook.
  6. Als je (spelt)brood eet, beleg dit dan verstandig.
    Er blijft natuurlijk veel minder beleg over om uit te kiezen als je suiker- en melkvrij eet, maar toch kun je je boterham lekker en gezond beleggen. Kijk voor ideeën bij lunch.
  7. Lees alle verpakkingen van producten die je koopt.
    Waar moet ik op letten? Lees de etiketten
  8. Maak al je sausjes en dergelijke zelf door het gebruik van verse groente en kruiden.
    (zie alle recepten, het is makkelijker dan je denkt) In kant en klare sausjes en zakjes zitten ontzettend veel ongezonde toevoegingen.
  9. Koop alleen producten verpakt in glas.
    Er zijn veel verhalen over producten in blik. De binnenkant van het blik zou bepaalde giftige stoffen in het eten lekken, die je vervolgens binnen krijgt. Ik loop liever het risico niet en vermijd producten in blik zoveel mogelijk.
    Dit geldt ook voor producten verpakt in plastic. Vooral oliën koop ik altijd in glas, omdat deeltjes van het plastic heel makkelijk kunnen ‘lekken’ in de olie. Ook hier loop ik dus liever geen risico en vermijd ik producten verpakt in plastic.
  10. Varieer! Dit geldt voor alle producten die je eet.

Besef je vooral goed waarom je gezond wilt eten!
Wil je graag gezond leven? Je lichaam voeden? Je beter voelen in je lijf? Dan heb je een grote kans van slagen. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar je doel is heel duidelijk: ‘Ik wil graag gezond leven in een gezond lijf’. Besef je bij alles wat je eet: ‘Heeft mijn lichaam hier iets aan? Voed ik mijn lichaam? Of is dit alleen vulling?’
Wil je alleen gezond eten om af te vallen? Dan heb je grote kans dat je het niet vol blijft houden. Zodra je doel behaalt is (en vaak zelfs eerder) verval je waarschijnlijk weer in ongezonde gewoontes en kom je in rap tempo weer aan. Ik raad daarom aan de knop om te zetten van afvallen naar een gezond lichaam.

Als je een moeilijk moment hebt, besef je dan dat het echt niet erg is om af en toe iets ongezonds te eten, je lichaam heeft er alleen niet zoveel aan. Dat besef geeft een extra stimulans om bij het volgende eetmoment iets te nemen waar je lichaam wel wat mee kan. Waar je je goed door gaat voelen.
Veel mensen houden het 80-20 principe aan. 80% van de tijd gezond eten en 20% van de tijd ook iets minder gezonde dingen toestaan. Zo blijft het goed vol te houden en leuk om gezond met je voeding bezig te zijn.

Deel deze pagina op:
Facebookpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *